Vremenska prognoza za zimu 2019/2020

Posle ovakvog uglavnom prosečno toplog i vlažnog oktobra koji se još naziva i „Miholjsko leto“, sigurno se pitate kakva će biti vremenska prognoza za zimu 2019/2020 koja nas očekuje. Pokušali smo saznati kada će nam biti najhladnije prema prognozoma Hidrometeorološkog zavoda i kada bi nam moglo stići snežno ludilo.

“Uticaj visokih temperatura tokom letnjeg perioda osetiće se mesecima koji slede, pa će tako tokom jeseni biti čak od 19 do 26 letnjih dana, dok će mraza biti najviše 14 dana. Kiša će padati umereno, a samo se u novembru očekuje više padavina u odnosu na prosek u većem delu zemlje”, stoji u izveštaju RHMZ-a, dok predviđaju maksimalnih 12 stepeni u novembru.

Prošla zima je bila izuzetno hladna sa ekstremno niskim temperatura koje su se zadržale sve do početka proleća, ove godine zima bi trebala biti nešto blaža sa srednjim temperaturama od dva do pet stepeni, a na planinama od minus tri do jedan stepen.

Mraz će se na tlu zadržati skoro dva meseca, dok će u brdsko-planinskim predelima ta brojka iznositi oko 80 dana. Kiša i sneg će padati od 32 do 42, a na planinama do 50 dana.  Zato, iako blaga, ostaje daleko od rekordera među toplim zimama – 1989. godine kada je izmereno čak 26,4 stepena.

Vremenska prognoza za zimu u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori

Prema vremenskim prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda koji je objavio dugoročnu vremensku prognozu za zimu 2019/2020,  blaga i topla zima u Srbiji uz nešto manje padavina bi mogla biti ove godine. Predviđanja kažu sa svega osam do 15 ledenih dana dok će srednje maksimalna temperatura tokom zime biti 5 do 8 stepeni.

Prema prognozi meteorologa ledena zima koja nas je zadesila prošle godine ne bi trebalo da se ponovi u predstojećoj sezoni. Oni najavljuju da će ove zime najniža temperatura biti minus šest stepeni i to na planinama. Očekuje se da će biti od 30 do 60 mraznih dana. Srednja maksimalna temperatura u toku predstojeće zime se očekuje u intervalu od pet do osam stepeni u nižim predelima, a u višim od jedan do četiri. Srednja minimalna temperatura se očekuje u intervalu od minus dva do jedan u nižim predelima, dok se u brdsko – planinskim predelima očekuje u intervalu od minus šest do minus tri stepena Celzijusa – objašnjava Ana Savović iz Nacionalnog klimatskog centra RHMZ -a. Što se tiče padavina, po prognozi ovog centra nije moguće znati tačno kada možemo očekivati sneg, ali se najvljuje da će količina padavina, u šta spada i kiša i sneg, biti prosečna.

NOVEMBAR

Ovaj mesec bi mogao da bude topliji i prosečno vlažan a nekim oblastima i malo suvlji novembar. U Beogradu se očekuje maksimalne temperature biti oko 11 stepeni.

Pravo zahlađenje prema rečima stručnjaka nam stiže tek u novembru, kada će biti hladnije, ali ni blizu prošlogodišnjoj zimi. I sredinom novembra može se očekivati dosta padavina na planinama, pa skijaši ne moraju da brinu da li će biti dovoljno snega za omiljene zimske sportove. Tokom novembra se očekuje da će biti više padavina u odnosu na prosek u većem delu Srbije. Mogući broj kišnih dana je od 27 do 34, a na planinama od 36 do 40 dana.

DECEMBAR

Početkom decembra se očekuje i prvi sneg, ali ne bi trebalo da ga bude previše ove zime. Također  tokom decembra nas čeka takođe toplije vreme od proseka. Snežni pokrivači se neće dugo zadržavati, i možemo ih očekivati tek u drugoj polovini zime.

U prvoj polovini meseca decembra, maksimalne dnevne temperature će biti u plusu, i ići će do deset stepeni iznad nule. Ljudi koji vole zimu, njoj se najviše raduju zbog snega, međutim ove godine snežni pokrivači se neće dugo zadržavati, i možemo ih očekivati tek u drugoj polovini zime, tačnije krajem januara i tokom februara. Ovo je  prema najnovijim predviđanjima renormiranog sajta za vremenske prognoze AccuWeather.

U drugoj polovini decembra doći će do blagog pada temperature, ali će i dalje maksimalna dnevna temperatura biti iznad nule.

Onima koji se greju na drva, ugalj, struju ili plin, ovakvo vreme doneće uštedu novca.

Decembarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće viša za oko 1,2 stepena. U Beogradu i okolini možemo očekivati da će temperatura biti oko 6,8 stepeni. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 40 milimetara.

Prvi snežni pokrivač se u većini mesta u Srbiji prosečno beleži tokom prve nedelje decembra. Na planinama je prosečan datum pojave prvog snežnog pokrivača u prvoj dekadi novembra, a na Kopaoniku je prosečan datum pojave prvog snega 15. oktobar. U delovima južne i zapadne Srbije prosečan datum je poslednja nedelja novembra.

JANUAR

Januar i februar će biti blaži i suvlji, ali tada se može očekivati sneg.

U januaru i februaru očekuje nas količina padavina koja će biti manja nego što je uobičajeno za ovo doba godine.

Prva polovina meseca koji označava početak nove godine, biće uglavnom sunčan, sa dnevnim temperaturama koje će biti iznad nule. Prva polovina januara sa temperaturama koje će biti u plusu prema podacima web stranice accuweather.com

Zbog manjih troškova za grejanje i u drugoj polovini januara, novac možete da potršite na neke druge potrebe.

Snežni pokrivač ni u ovom mesecu neće prekriti ulice gradova.

Očekuje se blaži i prosečno vlažan januar. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće oko 4,8 stepeni. Očekuje se da će u Beogradu i okolini pasti oko 41 milimetar padavina.

FEBRUAR

Najavljene temperature za mesec koji je inače poznat po hladnoći, neće biti niske, tačnije minimalne temperature će biti oko pet stepeni ispod nule, a maksimalne će biti iznad nule, što je zaista neobično za ovo doba godine.

MART

U martu nas čekaju uobičajene padavine ali više temperature od proseka.
U našem regionu će zima proći sa malo padavina i višim temperaturama nego što je uobičajeno, ali vreme u ostalim delovima Evrope neće biti tako blago.